Nieuws / Opinie

mei 28

Eerste Europese raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof komt in Nederland

Nederland krijgt over drie jaar de eerste Europese raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof. De fabriek, opgezet door KLM, de Amsterdamse biopionier Sky NRG en industrieel conglomeraat SHV, zal afval uit de voedselindustrie, landbouw en bosbouw omzetten in vliegtuigbrandstof. Dat schrijft het Parool maandag 27 mei in haar krant.

Het hele bericht in het Parool is hier te lezen.

Nederland heeft vanwege haar zeehavens en luchthavens een belangrijke positie in de Europese bunkering (brandstof voor zeeschepen en vliegtuigen). Het is belangrijk dat ook de CO2-intensiteit van deze brandstoffen verlaagd wordt. KLM, samen met SkyNRG en andere partijen, geven hier nu vorm aan met een eerste speciale fabriek in Delfzijl. Het plan is om in 2030 14% van de in Nederland gebunkerde kerosine te produceren uit hernieuwbare brandstof (zie Actieplan Slim en Duurzaam uit 2018). Nu betreft het een biokerosine, gemaakt van gebruikt frituurvet en andere organische olie-reststromen. Het consortium onderzoekt voor de toekomst ook de productie van e-kerosine (gemaakt van hernieuwbare elektriciteit en afgevangen CO2)

Het platform stelt al enige tijd dat het van belang is dat zowel productie als inzet in Nederland verder worden uitgebreid. Het helpt het terugdringen van CO2-emissies door af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast brengt een eigen productiefabriek werkgelegenheid, economisch activiteit en opbouw van ervaring die nodig is om de stap naar een biobased en circulaire economie te zetten. Daarmee versterkt ook de BV Nederland haar competenties voor een toekomstige, klimaatneutrale economie.

Ook de Volkskrant berichtte over de plannen. Dat artikel is hier te lezen.